Information
Search

Заслужава ли си да сменим навигацията на колата с тази на Android?

Google разполага с приложения за всеки един аспект от живота Ви. Включително и Вашия автомобил. Ако сте свикнали с навигацията от добре познатия Android и на телефона си то можете да ползвате такъв тип навигация и на колата си.

 

Какво представлява Android Навигацията ?

Навигацията за кола с андроид разполага с всички любими характеристики на операционната система Андроид, като ги заменя с вече наличната навигационна система на автомобила. Приложението показва информацията на познат, лесен за използване интерфейс, с големи менюта и четливи икони. Наскоро приложението се сдоби и с нощен режим, щадящ очите, което го прави изключително полезно при силно слънце или непрогледен мрак.

 

Една от най-добрите опции на навигацията с андроид е Google Maps. Софтуерът прехвърля автоматично любимите Ви дестинации и маршрути от смартфона, така че не е необходимо да ги въвеждате отново. Добрата новина е, че можете да използвате приложението, дори когато в колата Ви няма никаква навигационна система.

 

Ако обичате да прекарвате добре времето си в колата, Android навигацията за кола дава достъп до десетки източници на музика и Ви позволява да сърфирате свободно из мрежата, както и да провеждате безплатни телефонни разговори през приложения като Hangouts, WhatsApp и подобни. Всичко това Вие можете да управлявате чрез гласови команди, дори да пишете есемеси с опцията реч-в-текст. За Ваша лична безопасност, когато Android Навигацията е активна, екранът на смартфона Ви ще е заключен.

 

Какво е различното?

За разлика от други навигационни системи, Android Auto не управлява радиото и климатика, така че ще трябва да излезете от приложението, ако искате да ги настроите през вградения екран. В момента Google работи с производители на автомобили за решаването на този проблем и в близко бъдеще ще имаме приложение, което ще действа като универсално дистанционно на компютри, телефони, смартфони и автомобили.

 

Кои телефони са съвместими с Навигация за Android?

Накратко, потребителите на смартфони от Андроид 5 до Андроид 9 ще трябва да си изтеглят безплатното приложение. Потребителите на Андроид 10 вече разполагат с него, като включена базова функция. За да свържете телефона си с колата, трябва да използвате USB кабел, в случай, че Вашият автомобил не поддържа безжична връзка.

 

Кои автомобили са съвместими с Android ?

Повечето нови коли са съвместими с Андроид, но имайте предвид, че определени производители таксуват допълнително за тази услуга, докато други умишлено са я изключили, т.е. навигацията им не може да бъде сдвоена, така че Андроид да използва екрана и високоговорителите.

 

Съвместими автомобили, на първо място, са колите на Мерцедес, последвани от множество модели на Chevrolet, Kia, Honda, Volvo и Volkswagen. Намирането на съвместим автомобил не би трябвало да е проблем. Пълният списък можете да намерите на официалния сайт на Android Auto.

 

В миналото Lexus и Toyota бяха против Андроид заради опасения във връзка с поверителността и безопасността, но в последните години тяхното отношение се промени. Някои модели от 2020-та са съвместими с Андроид, като се очаква списъкът да продължи да нараства. BMW и Porsche все още са без Андроид, но от компанията Porsche намекнаха по време на скорошно събитие, че има вероятност това да се промени.

 

Ако имате по-стар автомобил, сдвояването му с Андроид може да се окаже малко трудно. Едва през 2015-та година компании като Hyundai, Kia и Chevrolet започнаха да създават софтуер, съвместим с този на Google. Производители като Kenwood, Panasonic, Pioneer и Sony предлагат мултимедия за автомобили, която работи с Андроид.