От изобретяването на колата шофирането е забавно, но често доста изтощително. Надеждността на автомобилите се увеличи, но водачът по време на дълги пътувания беше принуден непрекъснато да се бори с налегналия го сън или скука, като същевременно не губи концентрация по пътя, по състоянието на колата и по следенето на знаците. Следователно, логично е, че първите модели мултимедия за кола са предизвикали такова голямо вълнение.

По-нататъшното развитие доведе до разработването на бордови системи за мониторинг и диагностични устройства и добавени комуникационни функции. Обемът на информацията, получена от водача, се е увеличил значително и сложността на възприемането й също.

В тази статия ще разгледаме еволюцията на информационно -развлекателните системи на автомобила, как да предадем информация на водача и ще се опитаме да си представим какво ни очаква в близко бъдеще.

Едно време най-достъпното и очевидно забавление в автомобилите е музиката и тя се появява през 30-те години на миналия век. 

Времето минаваше, акустиката на автомобилите непрекъснато се подобряваше, докато през 50-те години настъпи нов еволюционен скок - появиха се магнетофони с FM диапазон.

Втората важна необходимост на шофьора е да знае къде се намира и къде да отиде. Ако се съмнява в правилността на избраната посока, в миналото шофьорът трябваше да спре отстрани на пътя, да вземе и разгъне тежка карта и да разбере къде точно се намира с колата и къде в крайна сметка трябва да стигне.

През 1981 г. следва пробив в навигацията в Япония. Като опция за Accord, Honda предлага системата Electro Gyrocator, която твърди, че е първата автоматична навигационна система, пусната в търговската мрежа.

В съвремието двата исторически клона се сближават - музика и навигация и образуват многофункционален пътен помощник, който може да се намери в много съвременни автомобили. Чрез мултимедийната система водачът получи и възможност да контролира бордовите системи на автомобила и дори телефонната връзка. Поддръжката на различни носители на данни, комуникация със смартфон и много други функции сега допълват простото шофиране на автомобил. За да се повиши безопасността при шофиране, системите поддържат гласово управление.

Ако имате затруднения в избора на подходящата мултимедия за кола, посетете онлайн магазин БгАуто и ще намерите точно това, от което имате нужда.