Многофункционалните устройства мултимедия за кола, които комбинират различни функции, бързо остаряват. На пазара се появяват все по-удобни модели с разширена функционалност, които предоставят на водача много допълнителни услуги.

Експертите от онлайн магазин БгАуто разбират какво е включено в стандартната мултимедийна система, кога си струва да решите да я замените и какво може да се обърка.


ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Съвременното мултимедийно устройство за автомобил е система, способна да приема, обработва, възпроизвежда и предава различни видове цифрова, видео и аудио информация до други технически средства. Поради наличието на приемници за телевизионни програми, музикални и видео плейъри в тези системи, те се наричат още информационно-развлекателни комплекси.

Чрез комбиниране на навигационни, развлекателни и комуникационни инструменти на базата на единен интерактивен интерфейс за управление мултимедийната система значително повишава комфорта на водача и безопасността на автомобила. Обичайно е да се прави разлика между стандартни мултимедийни системи, които са налични веднага в момента на закупуване на автомобила, както и универсални комплекси, които се продават отделно и често са по-модерни от фабричните.


КАКВО Е ВКЛЮЧЕНО В СИСТЕМАТА

Функционалността и оборудването на информационните системи  на различни модели и производители може да се различават леко. Но почти всеки от тях включва следните елементи и блокове:

- Електронен блок за управление.

- Цифров радиоприемник.

- Мултифункционален мултимедиен плейър.

- GPS навигационен модул.

- Bluetooth и други безжични комуникации.

- Модул за достъп до интернет, използващ 3G / 4G USB модем.

- ТВ тунер.

- Комплект висококачествена акустика.

- LCD монитор.

- Конектори за свързване на I / O устройства.

- Антени и свързващи кабели.

Функционалната основа на съвременната мултимедия за кола е електронният блок за управление. В това устройство се обработват входящи информационни потоци от всички свързани входни и изходни устройства, команди се генерират от изпълнителното устройство. Именно тук се реализират функциите на системата, телефон, навигация и други важни модули на мултимедията.