Колкото по-популярни станаха колите, на толкова по-далечни разстояния започна да се стига с тях. И по пътя, разбира се, не можете без карта. Но не винаги е удобно да спрете и разгънете огромни хартиени атласи, особено ако пътуването е дълго и изтощително. Още в началото на ХХ век британците изобретяват ръчен часовник-навигатор, в който е вмъкната ролка с карти на региона. По-късно възниква идеята да се монтират стотици магнити под пътната настилка, за да се координира движението. Отне повече от половин век, за да се появят първите сателитни карти и бордови системи. Сега модерната навигация за кола вече е нещо специално и изобщо не е просто карта. Алгоритмите не само изграждат маршрути, но също така избират интересни места и разказват на водача за тях. Ние от онлайн магазин БгАуто можем да ви предложим много от тези сложни джаджи, които да осигурят нужния комфорт и спокойствие по време на всяко ваше пътуване.

Първата половина на 20 век ни даде първите мореплаватели. Без GPS и гласови подкани, с малък набор от карти, те бяха по-скоро експеримент, отколкото наистина полезно нещо, но все пак се случиха. И вдъхнови други разработчици. През 20-те години на миналия век на пазара излиза китовият навигатор The Plus Fours Routefinder. Това британско изобретение прилича на ръчен часовник, само че вместо циферблат и стрелки има карта. Работата му се основава на много прост принцип: картите са навити на руло и трябва да се превъртат ръчно. Комплект ролки се продава с навигатор и покрива основните пътища в Англия. Всички основни кръстовища са номерирани, за да улеснят водача да смени ролката, ако трябва да завие на някъде. На тези карти е посочено още разстоянието от една точка на маршрута до друга, а в края има думата „Стоп“.

През 1930 г. в Италия, е представен първият автомобилен навигатор Iter Avto. В механичното устройство трябва да се вмъкне ролка с карта на района. По време на пътуването тя автоматично се превърта със скорост, пропорционална на скоростта на автомобила, тъй като навигаторът е свързан със скоростомера със специален кабел. Благодарение на това Iter Avto показа позицията на колата на терена доста точно. Ако шофьорът е завивал от пътя, тогава, както в случая с Routefinder Plus Fours, е било необходимо да се смени ролката на картата и да се намери необходимото кръстовище на нея.

Едва през 80-те години стана очевидно, че използването на навигационни системи за автомобили, обобщаване на информация на контролно-пропускателните пунктове и позициониране на превозните средства в космоса с помощта на специално инсталирани маяци, е нерентабилно. Такива системи изискват големи материални инвестиции, не се мащабират добре и практически не работят извън градовете. Следователно автономните автомобилни навигации отново излязоха на преден план.

2000 г. ще бъде запомнена с факта, че Бил Клинтън премахна ограниченията, наложени за използването на GPS за граждански цели. Междувременно пазарът на автомобилни навигации продължи да търси оптималната среда за съхранение, както и допълнителни предимства, които биха привлекли клиенти към продуктите на конкретен производител. Днес пазарът на навигационни системи за автомобили е изключително богат и разнообразен. Заповядайте в БгАуто да изберете най-подходящата за вас навигация за кола.