Характеристики на автомобилните навигации

Съвременните разработки правят живота на автомобилистите много по-лесен. Работата на едно малко устройство ще ви помогне да се ориентирате в непознат терен, да очертаете най-добрия маршрут, да изчислите времето за пътуване и да избегнете задръстванията по пътя. Говорим точно за навигацията за кола. Но в допълнение към основните функции, това устройство съдържа редица допълнителни. Може да се използва като аудио и видео плейър, Bluetooth системата ще комбинира телефона и навигацията в система за свободни ръце. Той ще уведоми за приближаването на бензиностанция, пост на КАТ, камера за видеонаблюдение или други обекти.


Как работи съвременната навигация за кола?

Автомобилната навигация е устройство, състоящо се от монитор, батерия и печатна платка, което комбинира процесор, антена и памет с произволен достъп. Принципът на действие на автомобилната навигация се основава на обмена на радиосигнали между приемника и космическия спътник.

Основата на всички такива устройства е GPS системата. Разработен за нуждите на Министерството на отбраната на САЩ, той впоследствие е оборудван с допълнителна честота, излъчваща сигнал за гражданска употреба. GPS системата се формира от двадесет и четири спътника плюс четири наземни станции, които следят състоянието на спътниците и коригират часовника, зададен в тях.

Сателитите са разположени в техните орбити, така че всеки GPS приемник на земната повърхност може едновременно да приема сигнали от поне четири от тях. Това условие е необходимо за най-точното определяне на позицията му в триизмерна координатна система.

Непрекъснат сигнал от спътници, съдържащ информация за параметрите на техните орбити, работата на бордовото оборудване и точното време, се изпраща през антената към процесора на навигатора, комбиниран с дисково устройство и DVD с карта на терена. Отчитайки скоростта на предаване на сигнала между приемника и всеки от спътниците, процесорът изчислява разстоянието до тях, определя точните координати на автомобила и ги прехвърля на картата. Координатите на дадена точка също се определят за полагане на подходящ маршрут до нея.

Ако избирането на точната навигация за вашия автомобил ви затруднява в онлайн магазин БгАуто ще намерите цялата нужна информация и ще направите правилния избор на навигация за кола.