Навигационната система е неразделна част от живота на автомобилиста. Благодарение на нея винаги е възможно да се стигне до желаната дестинация по кратък път, както и да  проучите терена наоколо. Вече дори и най-бюджетните автомобили са оборудвани с навигация, а само до преди преди 15 години навигацията за кола се смяташе за лукс на премиум моделите. А собствениците  на обикновени автомобили трябваше да изучават огромни атласи и карти по магистралите и пътищата.

Какво е навигация за кола?

Автомобилната навигационна система е устройство с електронна карта памет, която решава навигационните проблеми. Съвременният GPS навигатор има „жична“ карта на една или няколко държави, която не само помага да се намери необходимото местоположение, но и показва целия път, като посочва препятствия и пътни знаци. Основното удобство е, че навигацията на автомобила не се нуждае от интернет, за да работи.


Автомобилни навигационни системи

Самата поява на навигациите за кола се случва през първата половина на 20 век. Първото мащабно устройство е британският часовник The Plus Fours Routefinder, в който бе поставена валцована ролка с карта, която трябва да се върти ръчно. По онова време това беше усъвършенствано решение.

Говорейки вече за GPS навигационни устройства като отделна притурка към автомобилите, независимо от производителя, всички имат една основна функция и много подобни, а принципът на работата им е практически един и същ. Всички те имат подобна архитектура и един и същ софтуерен принцип. От какво се състои стандартната автомобилна GPS навигация?


Хардуерна част

Вътре в кутията има три основни компонента: платката, дисплеят и батерията. Повече от 10 години всички навигационни устройства са чувствителни на допир, така че клавиатурата бързо беше изоставена.

Дисплей

Дисплеят на навигацията работи като всички сензори на електронни приспособления. Единствената характеристика на този дисплей е антирефлексното покритие и това е основното изискване за автомобилната навигация, което го отличава от мобилния телефон.

Останалите елементи на навигациите са платки, GPS антена и процесор.

За да не се изгубите в морето разнообразни нови модели на навигации за коли – елате в онлайн магазин БгАуто и ще получите правилният съвет от нашите добре обучени консултанти, така че да изберете най-добрата за вас навигация за кола.