„А има и навигация! ". Този известен рекламен лозунг, който представя навигационната система като едно от основните предимства на съвременния автомобил, е отчасти верен. През последните няколко години така наречената навигация за кола се превърна от скъпа играчка в надежден помощник на водача.

Автомобилната навигационна система е предназначена да определя позицията на превозното средство и да избира и следва маршрут. Първият автомобилен навигатор е представен през 1981 г. от Alpine.

Има няколко типа системи за навигация на автомобили: стандартни, мобилни, както и навигационен софтуер за преносими компютри и смартфони. Изброените видове навигационни системи имат своите предимства и недостатъци. Те се различават по дизайн, изпълнени функции и цена.


OEM навигационна система

Навигационната система OEM е инсталирана във фабриката на превозното средство и като правило е част от мултимедийната система. Съвместими навигационни системи от други производители могат да бъдат инсталирани също впоследствие.


Мобилна навигация за кола

Мобилната навигация за кола е преносимо, самостоятелно навигационно устройство, което се закупува отделно и се монтира на предното стъкло или таблото. Под терминът "автомобилна навигация" обикновено се разбира като мобилна навигационна система.

Софтуер за навигация в смартфон

Лаптоп, смартфон и дори обикновени мобилни телефони могат да се използват като автомобилни навигации, ако в тях са инсталирани съответните навигационни програми.


Устройство за автомобилна навигационна система

В основата си автомобилната навигационна система е персонален компютър с всички негови атрибути: дънна платка, централен процесор, RAM, памет само за четене, твърд диск, устройства за въвеждане и изход, устройства за свързване на външни източници на данни.


Характеристика на автомобилната навигация е наличието на навигационен процесор (чипсет GPS приемник). В редица дизайни на навигации навигационният процесор е комбиниран с централния процесор. В допълнение към изброените елементи, в навигационната система на автомобила могат да бъдат включени GPRS модул, Bluetooth, радиоприемник и други компоненти.

Навигацията е перфектно допълнение за всеки шофьор и ако вашият автомобил все още не разполага с такава посетете онлайн магазин БгАуто и изберете подходящият за вас модел сред голямото разнообразие.