Навигационните системи в автомобилите започват да се използват в средата на 90-те години на миналия век. Това оборудване се произвежда под формата на отделни устройства или е вградено в структурата на машината на етапа на нейното производство. Същността на навигационната система е, че тя очертава оптималния маршрут към дадена цел и показва посоката на превозното средство на динамична карта. В същото време съвременното оборудване не се ограничава само до такава функционалност.


Системна логика

Работата на всяка навигация за кола се основава на принципите на функциониране на глобалната система за позициониране или GPS. Последният, въз основа на данни, получени от спътници, определя местоположението на превозното средство и крайната точка на маршрута. Координатите се определят от разликата във времето, през която сигналът преминава от колата до поне три космически кораба.

Технологията за предаване на такива сигнали непрекъснато се усъвършенства. Благодарение на това точността на определяне на местоположението на колата достига ± 10 метра. Предаваните от спътниците данни се обработват от бордовия компютър, с който е оборудван автомобилът. Също така, колите са оборудвани с твърд диск (или друго подобно устройство), което съхранява карти на града, определена зона и т.н.

Бордовият компютър преобразува получените координати и сравнява позицията на автомобила с точка на тази карта. След това, използвайки алгоритъма, се определя маршрут до точката на местоназначение. Това се показва на картата като цветни линии. Всички тези изчисления се извършват в рамките на няколко секунди. След като маршрутът приключи, навигацията за кола  започва да подсказва как трябва да се движи шофьорът. 

Модерната навигация за кола е едно изключително практично малко устройство, което ние от онлайн магазин БгАуто препоръчваме на всеки един шофьор – пътувайте спокойно и се радвайте на преживяването в автомобила, без да мислите за ориентиране в непознати райони на вашия град или на изцяло непознати места. Намирайте адреси, магазини, бензиностанции лесно, бързо и удобно с последните модели навигации за кола.