Функционалната основа на съвременната навигация за кола е навигационната програма. В автомобилните навигационни системи се използват много навигационни програми, които се различават една от друга по интерфейс, функционалност, степен на производителност и унификация. Стандартните навигации използват основно собствено разработване на навигационни програми.

Вътрешни навигационни програми Navitel, Avtosputnik, CityGuide, ProGorod и редица други са създадени за мобилни навигации, КПК и смартфони. Сред чуждестранните програми трябва да се отбележи популярната програма iGo. Програмата iGo се използва и в OEM навигационните системи на корейските автомобили Hyundai, Kia, SsangYong. В мобилни навигатори, КПК, смартфони могат да бъдат инсталирани няколко навигационни програми, което значително разширява възможностите на навигационната система.

Програмата за навигация е изградена върху електронна карта. В автомобилните навигатори се използват главно векторни електронни карти, които поддържат маршрутизиране. Векторната карта включва много обекти с техните географски координати.

Ако планирате да се движите с кола извън пътя, тогава имате нужда от навигационна програма с растерна карта. За разлика от векторна растерна карта, това е изображение на района (прехвърлена хартиена карта или сателитна снимка), свързана с географски координати.


Функции на автомобилната навигационна система

В съвременната автомобилна навигация са изпълнени много функции, основните от които са:

- определяне на позиция;

- въвеждане на дестинация;

- изчисляване на маршрута;

- ескорт по маршрута.

Влезте в онлайн магазин БгАуто и ще намерите богато разнообразие от модели навигация за кола. Оборудвайте автомобила си с последните тенденции при автомобилните навигации и се наслаждавайте на безопасно и спокойно пътуване. Избягвайте задръствания, получавайте информация за трафика, предупреждения за пътните знаци и още безброй функции чрез това малко устройство за автомобил. Пътувайте спокойно на далечни и непознати дестинации, ориентирайте се безпроблемно в чужди градове и избягвайте трафика в оживените европейски столици. Подарете си всичко, от което имате нужда с това малко устройство, което просто трябва да поставите в автомобила си.