В момента могат да се разграничат два типа навигация за кола. Първият тип включва устройства, специално проектирани за автомобили. Те имат големи екрани, гласови подкани и специална стойка. В съвременните модели често контролът се осъществява с помощта на сензорен екран. Понякога в приемници от този тип няма отделение за батерии и за захранване се използва външен източник - бордовата мрежа на автомобила.

Адресируемо автоматично маршрутизиране е най-важната функция на всяка навигация. Не е много удобно да търсите желаната улица или къща на картата, особено в непознат район. Следователно, когато използвате тази функция, е достатъчно да въведете крайната точка на маршрута и приемникът автоматично ще създаде маршрут, като вземе предвид избраната настройка: най-кратката, най-бързата или най-икономичната. Крайната точка може да бъде точният адрес, посочващ улицата и номера на къщата, или обект от библиотеката с „интересни“ точки: аптека, кино, бензиностанция и т.н. Трябва да се отбележи, че тази функция зависи не толкова от възможностите на приемника, колкото от използваната карта. Картата трябва да поддържа функцията за автоматично маршрутизиране и за това трябва да съдържа пълна информация за пътната мрежа на района, посочваща посоката на движение, естеството на покритието, пътната маркировка, знаците и т.н.

Повечето модели навигация за кола имат конзоли, изпълнени с помощта на бутони и различни видове джойстици. Не винаги е удобно да преместите курсора към желания обект на картата по време на шофиране или да изберете следващата точка от маршрута. За да се опростят тези задачи, управлението на съвременните навигации се извършва с помощта на сензорен екран. Бутоните от менюто се показват директно на екрана, за да изберете точка на картата, просто пъхнете пръста си там, а текстът може да бъде въведен с помощта на виртуалната клавиатура.

Интензивността на движението изисква концентрация и внимание от страна на водача. Следователно всяко разсейване, свързано с контрола на вашия маршрут, може да доведе до пътнотранспортно произшествие. Гласовото ръководство по маршрута, свързано с подкани в ключови точки на маршрута, значително намалява тези рискове. Приятен женски (или мъжки) глас ще информира предварително за следващия завой или пристигането в крайната точка. И ако приемникът съдържа база от радари или постове на КАТ, той ще предупреди за превишена скорост.

Не винаги е възможно точно да планирате маршрут и предварително да заредите пълен набор от необходимите карти в устройството. Освен това вътрешната памет, която се използва в приемника за съхранение на карти, е ограничена по размер. За да имате информация за текущото местоположение във всяка ситуация, независимо от заредените карти, е необходимо приемникът да съдържа специален набор от пътни карти.

Разнообразието от модели навигация за кола в магазин БгАуто е изключително богато и сме убедени, че ще намерите бързо вашата нова придобивка. Шофирайте спокойно и се наслаждавайте на всяко пътуване с това устройство.