Автомобилната навигация за кола се състои от следните компоненти:

- GPS модул (приемник);

- антена;

- пътен компютър;

- контролен панел;

- дисплей;

- жироскоп (датчик за ъглова скорост);

- HDD;

- сензор за скорост / разстояние.

Някои навигационни системи използват допълнителни части, които не са изброени. Съответно функционалността на системата зависи от това.

Основната част от този комплекс е навигационния компютър. Той обработва входящи сигнали (от сензори, GPS-модул) и съответно изгражда маршрут. Информацията от спътниците се изпраща през антената към GPS модула. В старите навигационни системи всички тези подробности бяха включени в един блок. Сега, освен тях, такъв модул включва портал и други части, които са вградени главно в централната конзола.

Комплектът с навигационната система винаги идва със софтуер, чрез който това оборудване се управлява. Също така, днес комплексът включва сензор за скорост. Това устройство предоставя самонасочващо оборудване на картата. Тоест, той заедно с жирометъра определя местоположението на колата възможно най-точно.


Функционалност на съвременната навигация за кола

Функционалността на автомобилната навигационна система зависи както от марката на производителя, така и от модела на автомобила, на който е инсталирана. Повечето от моделите ви позволяват само да посочите дестинацията, след което самата навигация изгражда маршрут на активната карта с променлив мащаб. Освен това методът за въвеждане на тази информация също варира значително в зависимост от превозното средство. Начинът на показване на картата също се променя. Някои видове навигационни системи поддържат гласови подкани, стрелки и други подобни функции, за да улеснят ориентацията в пространството. Част от оборудването изчислява очакваното време на пристигане до местоназначението. По-модерните системи могат да се свързват с интернет и да показват информация за задръстванията, сигналите за движение и друга информация на картата.

Изберете точно това, от което имате нужда за вашия автомобил на база редовността на пътуванията ви и дестинациите, които посещавате на онлайн магазин БгАуто.