GPS-навигациите направиха шофьорите още по-свободни, на практика замениха хартиените карти и радикално решиха проблема с ориентацията по време на шофиране. Но те породиха проблем при избора: какво да купя от десетките устройства, представени във всеки магазин за електроника? Нашите консултанти в онлайн магазин БгАуто могат да ви помогнат във вземането на правилното решение – избор на желаната навигация за кола.

По-добре е да започнете избора на автомобилен навигатор не с устройството, а с избора на навигационната програма, т.е. „пълнежа“, под който ще работи вашето устройство. Този избор е донякъде подобен на избора на операционни системи за смартфони - Android, iOS, Windows и др. И точно както при смартфоните, основната разлика в навигационните програми се свежда до организацията на управлението на системата: интерфейса, картите и тяхното показване, както и възможността за актуализиране на самата система като цяло и картите в частност.

Популярността и разпространението на навигации за коли са толкова големи, че като цяло пазарът на автомобилна навигация е изключително разнообразен. Предимствата на навигациите са разпространението, възможността за работа във всяко устройство, както и добрите карти на всички региони и населени места. Потребителите имат достъп до редовни актуализации на карти.

По правило навигационните устройства се продават с определен набор от налични карти: или цялата територия на дадена страна, или някакъв регион по избор на купувача (този избор обикновено се предлага при закупуване на навигационни програми). Всяка официална карта ще има определени неточности, които могат да бъдат причинени както от недостатъчната изработка на самата карта, така и от промяна в ситуацията на място, която разработчиците на софтуер нямат време за проследяване. В тази връзка важен фактор е честотата на актуализации на навигационни карти, която за официалния софтуер е средно от шест месеца до година (факт е, че новата версия на картите ще включва всички най-нови промени в областта).

Ситуацията с актуализирането на информацията може да бъде коригирана с неофициални карти, които са създадени за всички основни вътрешни навигационни програми (те са лесни за намиране в интернет). Някои производители на навигация за кола не само охотно използват тези карти в своя софтуер, но и предоставят на своите създатели възможността да използват собствени информационни услуги в тези карти.