Началото на нашия век може да се счита за бум в развитието на стандартните навигационни системи. С появата на нови технологии беше възможно значително да се намалят разходите за компоненти за производството на приемници на сателитни сигнали и по този начин да се прехвърлят навигационните системи от ранг „не за всеки“ в ранг „за всеки“. В онлайн магазин БгАуто ще намерите богато разнообразие от различни модели навигация за кола на достъпни цени.

Днес и премиум автомобил и бюджетна кола могат да се похвалят със стандартна навигационна система. По правило всички системи са интегрирани в така наречените мултимедийни системи, чиято основна задача първоначално беше само да забавлява шофьора по време на дълго пътуване с музика. По-късно към тях беше добавена възможност за възпроизвеждане не само на аудио, но и на видео файлове. Има системи, които могат да се похвалят дори с телевизионен тунер. Навигацията обаче беше най-висшата мечта на всички и тя най-накрая дойде. Производителите на автомобили се състезаваха помежду си, за да възхвалят своята навигационна система, характерна само и единствено за тяхната марка.

Всяка една навигация за кола маршрута от птичи поглед,  някои дори се отличават с възможността да проследяват задръстванията без интернет трафик. Днешната тенденция обаче е, че специфичните за марката навигационни системи, добри или лоши, стават нещо от миналото. Все по-често се инсталират навигационни системи на автомобили, обвързани със софтуера на компании, занимаващи се изключително с навигация. Ето защо Navitel, CityGuide или Garmin днес могат да бъдат намерени като стандартна навигационна система в много автомобили. С течение на времето шофьорите все повече започват да дават предпочитания на интерактивни навигационни системи. Актуалните карти и постоянното наблюдение на трафика улесняват живота на шофьорите, особено в столичните райони. 

Навигационната система за кола се е преврънала във верен спътник на всеки шофьор. С нейна помощ излизаме успешно и много по-бързо от големи задръствания и намираме ориентация след дълго лутане.